Weidevogelnesten en pullen spotten met een drone

Afgelopen seizoen waren de vrijwilligers Jan Willem Schoonhoven en Jan Slagboom, beide drone piloten dagelijks in alle vroegte in het veld te vinden om met de drone weidevogelnesten en pullen op te sporen.

Nesten van weidevogels en met name die van de Grutto en Tureluur zijn vaak moeilijk met het blote oog te vinden maar de drone die heeft ze zo opgespoord. De drone is namelijk uitgerust met een thermische (warmtebeeld) camera en een daglicht camera en is voor de vrijwilligers een uitstekend hulpmiddel om zo nog meer nesten en pullen op te kunnen sporen en te beschermen.

Het project is in 2018 met dronepiloot Jan Slagboom als proef gestart. In 2019 is Jan Willem Schoonhoven daar als 2e drone piloot bij gekomen en hebben beiden mannen de ervaring opgebouwd. Dit jaar zijn beide piloten goed op elkaar ingespeeld en stonden elke morgen om 5 uur klaar om de betreffende percelen met de drone te scannen.

Dronepiloten Jan Willem Schoonhoven en Jan Slagboom bij een perceel aan de Koemkolkweg:

Op de foto hieronder zijn de gevonden pullen zichtbaar gemaakt met de warmtecamera met daaronder hetzelfde beeld met daglicht camera: