Nieuwe innovaties zoals drones die zijn uitgerust met infraroodcamera’s kunnen een bijdrage leveren aan het opsporen van Weidevogelnesten. Op deze manier zijn weidevogelbeschermers nog beter in staat om deze nesten te beschermen. Zo blijkt uit een onlangs afgerond haalbaarheidsonderzoek dat door Brandhof Natuur en Platteland, Landschap Overijssel en Clear Flight Solutions is uitgevoerd. Een betere bescherming van weidevogels is noodzakelijk. Ondanks alle inspanningen van vele vrijwilligers en boeren neemt de weidevogelstand over het algemeen al jaren af.
Bescherming door vrijwilligers
Vrijwilligers en boeren leveren jaarlijks een enorme bijdrage aan het behoud van weidevogels in Nederland. Totaal in Nederland worden er op jaarbasis meer dan 70.000 nesten van de grutto, scholekster en kievit gevonden en beschermd. Hoewel dit veel lijkt blijkt dit toch maar een bescheiden deel te zin van het totaal aantal nesten wat er in onze weilanden te vinden is. Eveneens zijn ook niet op alle plekken in Nederland voldoende vrijwilligers en worden ook niet alle nesten ontdekt omdat de vogels ze verstoppen. De kern van het probleem is dat veel onontdekte nesten tijdens het bewerken van het land sneuvelen. Dit is natuurlijk direct van invloed
Binnen het haalbaarheidsonderzoek is de technische en praktische haalbaarheid van het opsporen van nesten met drones getoetst. Hierbij werd getest met opgewarmde kippeneieren en een duif, maar ook werden echte weidevogelnesten opgespoord.
Bescherming door drones is haalbaar
Drones uitgerust met een zeer gevoelige infraroodcamera zijn in staat om nesten vanuit de lucht te herkennen. Maar eveneens kan de locatie van elk nest worden doorgegeven. Een drone kan in slechts één uur tijd maar liefst 40 hectare grasland afspeuren op nesten. De coördinaten van de gelokaliseerde nesten worden vervolgens direct doorgestuurd naar de landelijke database met nesten. Vrijwilligers en boeren die hier toegang toe hebben krijgen zodoende direct inzicht in alle nestlocaties. Een ander bijkomend voordeel is dat bij het opsporen vanuit de lucht natuurlijk geen geursporen naar nesten ontstaan, waardoor het voor roofdieren lastiger wordt om de nesten te vinden. De weidevogels zelf blijken gelukkig nauwelijks verstoord te worden door de drone.
Tijdens het onderzoek zijn diverse demonstraties gegeven voor partijen die zich bezig houden met de bescherming van weidevogels. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat infrarood drones een enorme bijdrage leveren aan een effectiever weidevogelbeheer. De initiatiefnemers hebben er vertrouwen in dat zij op korte termijn financiering vinden en met de verdere ontwikkeling kunnen starten.